Liikennevakuutus henkilövahinkotilanteissa

Onko ajoneuvo rekisteröity?
Kyllä Ei
Rakenteellinen nopeus
yli 25 km/h.
Rakenteellinen nopeus
enintään 25 km/h.
Liikennevakuutus (*) Liikennevakuutus (*) Ei liikennevakuutusta
pakollinen pakollinen valtiokonttori
 

KILPAILUKÄYTTÖ
Jos ajoneuvoa käytetään kilpailu- tai kilpailuun harjoittelukäytössä, varmista vakuutusyhtiöltäsi tarvitaanko ajoneuvoon erillistä harrastevakuutusta ja sisältääkö mahdollinen harrastelisenssi vakuutuksen. Huomaa, että harjoitus- ja kilpailuolosuhteet vaikuttavat tarvittaviin vakuutuksiin. Lue lisää: www.lvk.fi

TYÖ- JA AMMATTIKÄYTTÖ
Jos ajoneuvoa käytetään ammattikäyttöön tai lyhytaikaiseen työsuoritukseen, varmista vakuutusyhtiöltäsi tarvitaanko ajoneuvoon erillistä vastuuvakuutusta. Työkäytössä tapahtuvat onnettomuudet korvaa yleensä osin liikennevakuutus ja osin vastuuvakuutus.

TIEN YLITTÄMINEN
Jos maastoajoneuvolla ylitetään yleinen tie, on maastoajoneuvossa oltava liikennevakuutus. Tien väliaikainen käyttö lyhyttä siirtymistä varten on sallittu vain maastoajoneuvolle, jota ei ole tyyppihyväksytty tieliikenteeseen rekisteröivätäksi. Varmista voimassaoleva lainsäädäntö paikalliselta viranomaiselta.

TYÖKONEET JA TRAKTORIT
Moottorityökoneita ja traktoreita koskevat eri rajoitukset. Lisätietoa saat myyjältä ja vakuutusyhtiöltäsi sekä Liikennevakuutuskeskuksen kotisivuilta, www.lvk.fi.

HUOMAA! Tämä ohje on viitteellinen, varmista tarvittavat vakuutukset aina vakuutusyhtiöltäsi tai Liikennevakuutuskeskukselta. Paikalliset lait ja asetukset voivat myös muuttua, lisätietoja saat viranomaiselta jota asia koskee.

* Jos ajoneuvo tulisi liikennevakuuttaa eikä sitä ole tehty, liikennevahingon korvauksen maksaa Liikennevakuutuskeskus. Korvaus maksetaan osittain, sillä LVK ei korvaa ajoneuvon omistajaan ja haltijaan kohdistuvia henkilövahinkoja eikä myöskään kuljettajaan kohdistuvia henkilövahinkoja jos kuljettaja tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että ajoneuvoa ei ole liikennevakuutettu. LVK perii asiakkaalta hyvikettä, eli korotettua vakuutusmaksua liikennevakuuttamattomuusajalta.


Uudet ajokorttisäännökset ovat astuneet voimaan 1.7.2018. Uutta on se, että kun aikaisemmin 60 km/h kulkeviin traktorimönkijöihin (max 3500 kg) vaadittiin LT-kortti tai C-kortti, niin nyt niillä saa ajaa myös B-ajokortilla. Kaikkia 40 km/h kulkevia malleja saa ajaa kuten aikaisemmin T-kortilla tai B-kortilla. T3b (60 km/h) mallien ajamiseen vaaditaan 15-vuotiaalta nyt AM121-kortti (saa ajaa myös aikaisemmin hankitulla LT-kortilla). T1b (60 km/h) luokan mönkijöihin riittää B-kortti tai 15-vuotiaalta T-kortti.

KORTTIVAATIMUKSET:

T3a (40 km/h): T / B

T3b (60 km/h): AM121 / B

T1a (40 km/h): T / B

T1b (60 km/h): T / B

T1b ABS (80 km/h): B

Vakuuttamisvelvollisuus
Liikennevakuutettavia ovat mm. autot, moottoripyörät, mopot, moottorikelkat, mönkijät, traktorit, moottorityökoneet, puoli- ja varsinaiset perävaunut ja kevyet perävaunut.

Liikennevakuuttamisvelvollisuus ei koske:

 • Moottorityökonetta tai traktoria, jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 15 km/h edellyttäen, että sitä ei ole rekisteröitävä.
 • Rekisteröinnistä vapautettua perävaunua (esim. traktorin tai moottoripyörän), perärekeä tai hinattavaa laitetta.
 • Lapsen kuljetettavaksi tarkoitettua moottorilla varustettua ajoneuvoa, jota rakenteensa tai varusteidensa puolesta ei ole rekisteröitävissä.
 • Liikennevakuutuskeskus suosittaa, että rakenteensa tai käyttötarkoituksensa puolesta vain lasten kuljetettavaksi tarkoitettuja ajoneuvoja ei liikennevakuuteta, jos niitä ei voi rekisteröidä eikä niiden rakenteellinen nopeus ylitä 25 km/h.

  5. liikennevakuutusdirektiivin mukaan näiden Suomessa vakuuttamisvelvollisuudesta vapautettujen ajoneuvojen Suomessa aiheuttamat vahingot korvaa Valtiokonttori. Katso tarkemmin: www.valtiokonttori.fi

   
  Motor Power

  Mopot, skootterit, mönkijät, traktorimönkijät, traktorit, varaosat, rahoitus, Beta, Generic, Skyteam, Linhai, Goes, Fusion

  Hyötyönkijät
  CF MOTO T3B
  C FORCE 450 EFI
  CF MOTO T3B
  C FORCE 520 EFI
  CF MOTO T3B
  C FORCE 550 EFI
  CF MOTO T3B
  C FORCE 800 EFI
  LINHAI T3B
  300 4x4
  LINHAI T3B
  500 4x4
  LINHAI T1
  CUV 800 Diesel
  Lasten & nuorten ATV
  JONTEC
  90 cc
  FUSION
  Kayo 110
  FUSION
  Race 150 EVO III
  Mopot
  BETA
  RR 50 Motard
  BETA
  RR 50 Motard Track
  BETA
  RR 50 Enduro
  BETA
  RR 50 Enduro Factory
  SKYTEAM
  Monkey 50
  Skootterit
  ZNEN
  Donna 50
  GENERIC
  Xor 125
  Moottoripyörät
  BETA
  RR 125 Motard
  BETA
  Xtrainer 2T
  BETA
  RR 300 2T Enduro
  BETA
  RR 350 EFI Enduro
  GENERIC
  TR 125 SM
  SKYTEAM
  Ace 125
  Crossit & muut
  FUSION
  RCV 250
  FUSION
  Bee 50
  FUSION
  Super Bee 110
  FUSION
  Mosquito 140