Huom. olette vanhoilla verkkosivuillamme, joita ei enää päivitetä. Emme vastaa tietojen ajantasaisuudesta. Siirry uudelle sivustolle tästä!


Liikennevakuutus henkilövahinkotilanteissa

Onko ajoneuvo rekisteröity?
Kyllä Ei
Rakenteellinen nopeus
yli 25 km/h.
Rakenteellinen nopeus
enintään 25 km/h.
Liikennevakuutus (*) Liikennevakuutus (*) Ei liikennevakuutusta
pakollinen pakollinen valtiokonttori
 

KILPAILUKÄYTTÖ
Jos ajoneuvoa käytetään kilpailu- tai kilpailuun harjoittelukäytössä, varmista vakuutusyhtiöltäsi tarvitaanko ajoneuvoon erillistä harrastevakuutusta ja sisältääkö mahdollinen harrastelisenssi vakuutuksen. Huomaa, että harjoitus- ja kilpailuolosuhteet vaikuttavat tarvittaviin vakuutuksiin. Lue lisää: www.lvk.fi

TYÖ- JA AMMATTIKÄYTTÖ
Jos ajoneuvoa käytetään ammattikäyttöön tai lyhytaikaiseen työsuoritukseen, varmista vakuutusyhtiöltäsi tarvitaanko ajoneuvoon erillistä vastuuvakuutusta. Työkäytössä tapahtuvat onnettomuudet korvaa yleensä osin liikennevakuutus ja osin vastuuvakuutus.

TIEN YLITTÄMINEN
Jos maastoajoneuvolla ylitetään yleinen tie, on maastoajoneuvossa oltava liikennevakuutus. Tien väliaikainen käyttö lyhyttä siirtymistä varten on sallittu vain maastoajoneuvolle, jota ei ole tyyppihyväksytty tieliikenteeseen rekisteröivätäksi. Varmista voimassaoleva lainsäädäntö paikalliselta viranomaiselta.

TYÖKONEET JA TRAKTORIT
Moottorityökoneita ja traktoreita koskevat eri rajoitukset. Lisätietoa saat myyjältä ja vakuutusyhtiöltäsi sekä Liikennevakuutuskeskuksen kotisivuilta, www.lvk.fi.

HUOMAA! Tämä ohje on viitteellinen, varmista tarvittavat vakuutukset aina vakuutusyhtiöltäsi tai Liikennevakuutuskeskukselta. Paikalliset lait ja asetukset voivat myös muuttua, lisätietoja saat viranomaiselta jota asia koskee.

* Jos ajoneuvo tulisi liikennevakuuttaa eikä sitä ole tehty, liikennevahingon korvauksen maksaa Liikennevakuutuskeskus. Korvaus maksetaan osittain, sillä LVK ei korvaa ajoneuvon omistajaan ja haltijaan kohdistuvia henkilövahinkoja eikä myöskään kuljettajaan kohdistuvia henkilövahinkoja jos kuljettaja tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että ajoneuvoa ei ole liikennevakuutettu. LVK perii asiakkaalta hyvikettä, eli korotettua vakuutusmaksua liikennevakuuttamattomuusajalta.


Uudet ajokorttisäännökset ovat astuneet voimaan 1.7.2018. Uutta on se, että kun aikaisemmin 60 km/h kulkeviin traktorimönkijöihin (max 3500 kg) vaadittiin LT-kortti tai C-kortti, niin nyt niillä saa ajaa myös B-ajokortilla. Kaikkia 40 km/h kulkevia malleja saa ajaa kuten aikaisemmin T-kortilla tai B-kortilla. T3b (60 km/h) mallien ajamiseen vaaditaan 15-vuotiaalta nyt AM121-kortti (saa ajaa myös aikaisemmin hankitulla LT-kortilla). T1b (60 km/h) luokan mönkijöihin riittää B-kortti tai 15-vuotiaalta T-kortti.

KORTTIVAATIMUKSET:

T3a (40 km/h): T / B

T3b (60 km/h): AM121 / B

T1a (40 km/h): T / B

T1b (60 km/h): T / B

T1b ABS (80 km/h): B

Vakuuttamisvelvollisuus
Liikennevakuutettavia ovat mm. autot, moottoripyörät, mopot, moottorikelkat, mönkijät, traktorit, moottorityökoneet, puoli- ja varsinaiset perävaunut ja kevyet perävaunut.

Liikennevakuuttamisvelvollisuus ei koske:

 • Moottorityökonetta tai traktoria, jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 15 km/h edellyttäen, että sitä ei ole rekisteröitävä.
 • Rekisteröinnistä vapautettua perävaunua (esim. traktorin tai moottoripyörän), perärekeä tai hinattavaa laitetta.
 • Lapsen kuljetettavaksi tarkoitettua moottorilla varustettua ajoneuvoa, jota rakenteensa tai varusteidensa puolesta ei ole rekisteröitävissä.
 • Liikennevakuutuskeskus suosittaa, että rakenteensa tai käyttötarkoituksensa puolesta vain lasten kuljetettavaksi tarkoitettuja ajoneuvoja ei liikennevakuuteta, jos niitä ei voi rekisteröidä eikä niiden rakenteellinen nopeus ylitä 25 km/h.

  5. liikennevakuutusdirektiivin mukaan näiden Suomessa vakuuttamisvelvollisuudesta vapautettujen ajoneuvojen Suomessa aiheuttamat vahingot korvaa Valtiokonttori. Katso tarkemmin: www.valtiokonttori.fi

   
  Motor Power

  Mopot, skootterit, mönkijät, traktorimönkijät, traktorit, varaosat, rahoitus, Beta, Generic, Skyteam, Linhai, Goes, Fusion